امید به زندگی | راه های تقویت امید در زندگی
امید به زندگی یکی از اصول لازم برای موفقیت در زندگی است. امیدواری به انسان این باور را میدهد که "من تحت هر شرایطی به هدفم میرسم". امید داشتن به زندگی یک احساس خوب و انگیزه بخش است که باعث تحرک و میل رسیدن به هدف میشود. امید هم بر سلامت جسم و هم بر سلامت روان اثرات بسیار مثبتی میگذارد و حتی در درمان بیماریهای صعب العلاج نیز تاثیر بسیار زیادی دارد. با شیوههای آموزشی صحیح، میتوان امید داشتن به زندگی را در افراد افزایش داد. در ادامه مقاله به بررسی کامل نقش امید در زندگی میپردازیم.
اهمیت امید به زندگی
اگر می دانستید که امید و ناامیدی مسیرهای رسیدن به یک مقصد هستند، کدام را انتخاب می کردید؟ امید انتظار مثبت برای آینده ای بهتر است. افراد معمولاً وقتی به نگه داشتن امید فکر می کنند آن را به عنوان یک عمل منفعلانه تصور می کنند که از موضع ضعف نشات می گیرد. به عنوان مثال، زمانی که ایدهها یا امکانات جایگزین برای بهبود وضعیت خود را از دست میدهید، غرق امید میشوید و از این رو گمان می کنید از سر ناچاری به امید به زندگی روی می آورید. بنابراین امید به آخرین راه حلی تبدیل می شود که ممکن است به شما کمک کند تا در نهایت به آنچه می خواهید برسید. برای اکثریت مردم، این دقیقاً همان چیزی است که امید به زندگی نام می گیرد. چیزی در مورد کاوش یک عمق تاریک به قصد انجام یک معجزه اجتناب ناپذیر در آخرین ثانیه ها. برای این افراد، امید چیزی نیست جز یک فکر زودگذر که به آن ها اجازه میدهد تا زمانی که همه چیز در حال فروپاشی است، احساس بهتری نسبت به خود داشته باشند. مطمئناً امید یک انتظار مثبت است که در مورد آینده دارید. نوعی تفکر در مورد یک موقعیت. با این حال می تواند چیزی بیش از این ها باشد.
زندگی دشواریهای خود را دارد و در مسیر زندگی موانع بسیار زیادی بر سر راه انسان قرار میگیرد. داشتن هدف در زندگی تنها عامل موفقیت انسان نیست. تصور کنید یک ماشین دارید ولی اگر آن را نرانید ماشین حرکت نمیکند؛ امید در زندگی همانند نیروی راندن ماشین است. امید به انسان اجازه میدهد که با تلاش فراوان برای رسیدن به اهداف خود قدم بردارد و با موانع مجادله کند. افرادی که امید ندارند در زندگی به دنبال اهدافی میروند که نیازی به چالش نداشته باشد و با کوچک ترین مشکل، از ادامه مسیر درمانده شده و هدف خود را رها میکنند.
مفهوم امید در روانشناسی
طبق یک نظریه معروف در روانشناسی، امید به معنی اراده رفتن به سوی هدف و امتحان راههای مختلف برای رسیدن به آن است. فردی که امید دارد، ارادۀ حرکت به سوی هدف و برنامه ریزی برای رسیدن به آن را نیز در اختیار دارد. به عبارت دیگر فردی که امیدوار است، برای خود اهدافی داشته و انتظار دارد که به این اهداف برسد.
تجربه واقعی زندگی و امید چیزی نیست که در هر لحظه خاموش و روشن شود. یک تجربه واقعی از امید فراتر از یک لحظه زودگذر است و در عوض به تمام جنبه های زندگی شما تعمیم می یابد. در واقع، می توان گفت که امید شیوه ای از سبک زندگی است که در هر کاری که انجام می دهید و در هر جایی که هستید منعکس می شود. به عبارت دیگر، این راهی برای زندگی کردن است که به هر بخش از وجود شما نفوذ می کند. بر اساس دیدگاه روانشناسی، امید سه عنصر دارد:
- هدف (امید بدون هدف فایده ای ندارد)
- مسیرهایی که برای رسیدن به هدف وجود دارند و انتخاب میشوند.
- فردی که در این مسیرهای موجود حرکت میکند تا به هدف مورد نظر برسد.
با توجه به سه بعد ذکر شده، امید زمانی در فرد ایجاد میشود که احساس کند اراده لازم جهت حرکت در مسیرهای صحیح برای رسیدن به هدف را دارد. به همین دلیل یکی دیگر از تعاریف امید، فکر کردن در مورد اهداف است.
نقش امید به زندگی
تحقیقات نشان داده که امید داشتن به زندگی و پیش بینی سطح عملکرد افراد رابطه مستقیم با یکدیگر دارند. یعنی هر قدر امیدتان به زندگی بیشتر باشد، امکان موفقیت در زمینههای مختلف مثل شغلی، تحصیلی، ورزشی و غیره بیشتر میشود. امید فقط یک احساس خوب و زیبا نیست، بلکه سیستم انگیزش شناختی افراد نیز میباشد. به این معنی که احساسات شما به دنبال شناخت حرکت میکند و از مسیر خود منحرف نمیشود. انگیزه عاملی مهم در زمینه رشد و توسعه فردی است.
امید به زندگی و سلامت انسان
رابطه امید داشتن به زندگی و بیماریهای روانی مثل افسردگی و اضطراب، یک رابطه معکوس و منفی است. در واقع مهم ترین کارکرد امید علاوه بر ایجاد تحرک و انگیزه، جلوگیری از افسردگی، ناامیدی و خودکشی است.
تحقیقات نشان داده که امید در درمان بیماریهای صعب العلاجی مثل سرطان نیز نقش موثری دارد که به شرح زیر است:
1. افراد امیدوار، وقتی که خبر بیماری خود را بشنوند پریشانی و بی قراری کمتری تجربه میکنند و به سرعت با آن کنار آمده و ناامید نمیشوند.
2. بیماران امیدوار، به راحتی درمانده نمیشوند و با تلاش بیشتری برای پیدا کردن راه حل حرکت میکنند.
افراد امیدواری که بیماری سخت دارند، اهداف خود را اولویت بندی کرده و برای رسیدن به آنها همچنان به تلاش خود ادامه میدهند.
مزایای پرورش امید به زندگی
مردم اغلب به امید زمانی که تلاش ها از بین می روند یا وقتی چاره ای جز دعا ندارند تا همه چیز به نفع آن ها پیش برود روی می آورند. همانطور که قبلاً بحث شد، این یک شکل منفعل از امید به زندگی است که هیچ اثر مثبتی ندارد. جز اینکه شما را موقتاً نسبت به خود و مخمصه ای که در آن گیر افتاده اید امیدوار می کند. با این حال واقعاً هیچ چیز ارزشمندی در این شیوه مقابله ای برای شما وجود ندارد. تا زمانی که از امید به عنوان بستری برای کمک به بهبود وضعیت خود استفاده کنید. پرورش امید به شما کمک می کند تا شک و تردید، اضطراب، ترس و استرس را کاهش دهید. این وضعیت از این نظر تاثیرگذار است که عدم اطمینانی را که معمولاً هنگام تجربه احساسات منفی حس می کنید کاهش می دهد. در نتیجه، سطح بالاتری از اعتماد به نفس و خودباوری دارید که احتمالاً همه چیز به نفع شما پیش خواهد رفت. به این ترتیب، شما اکنون به طور ناگهانی این سطح از راحتی و احساس رضایت، شادی و کنترل بیشتری را با وجود ناملایمات و آشفتگی هایی که با آن روبرو هستید به دست می آورید. همه این ها به طور طبیعی شما را تشویق میکند که به روشی مثبتتر فکر کنید که البته به طور معمول منجر به اقدامات پیشگیرانه میشود و به شما کمک میکند مشکل خود را به طور مؤثرتری حل کنید.
چگونه امید بیشتری را در زندگی خود پرورش دهید؟
امید چیزی نیست که با آن متولد شوید. بلکه یاد می گیرید در طول عمر با تجربه و سختی آن را پرورش دهید. معمولاً چیزی است که در طول زندگی به آن رشد می کنید. با این حال هیچ تضمینی وجود ندارد که آن را بیاموزید. به عنوان مثال، یک نفر در هنگام مواجهه با سختی های عظیم امیدوار و با اراده تر می شود، در حالی که فرد دیگر احساس ناامیدی و درماندگی می کند. با گذشت زمان این احساسات تبدیل به روال و شیوه مقابله ای می شوند که تغییر دادن آن ها دشوار است و در نتیجه هر فرد را در چرخه رفتاری قابل پیش بینی که سرنوشت او را مهر و موم می کند قفل می کند. با این حال، مهم نیست که چگونه در گذشته خود را شرطی کرده اید، باز هم امیدی برای شما وجود دارد.
کارهای خاصی وجود دارد که می توانید با انجام دادن آن ها به طور طبیعی امید بیشتری را در زندگی خود پرورش دهید. برخی از این پیشنهادات شما را ملزم به انجام کار خاصی میکنند، در حالی که پیشنهادات دیگر مستلزم تغییر در نحوه تفکر خود در مورد زندگی و شرایط است. مهم نیست که چه تعداد از پیشنهادات را در نظر می گیرید. تا زمانی که خود را متعهد به ایجاد این تغییرات کنید چیزهای مثبتی در زندگی شما آشکار خواهد شد. در نتیجه قدرت غلبه بر بزرگترین ترس ها و سخت ترین چالش های خود را خواهید یافت.
راه های افزایش امید در افراد
تحقیقات نشان داده است که ظرفیت امید داشتن به زندگی در همۀ افراد وجود دارد و حتی اگر در برخورد با موانع امید خود را از دست بدهند، باز هم میتوان به آنها آموزش داد که چگونه امیدوارانه فکر کنند. برای آموزش امیدواری، آموزشهایی در رابطه با عناصر سه گانه امید (که در بالا ذکر شد) و روشهای هدف گیری داده میشود. این روشها در سالمندان افسرده مورد بررسی و آزمایش قرار گرفت و نتیجه گرفتند که سطح افسردگی آنان به شدت پایین میآید و در فعالیتهای روزمره و محیطی مشارکت بسیار میکنند.
خود انعکاسی
از روش خودانعکاسی به معنای توضیح و تشریح شرایط با جزییات مثبت و منفی برای خود حداکثر استفاده را ببرید. خود انعکاسی می تواند به شما کمک کند احساس امیدواری یا ناامیدی بیشتری داشته باشید. این شیوه فقط به نحوه تمرکز شما بر روی چیزها بستگی دارد و اینکه مسایل را از چه زاویه ای برداشت و تحلیل می کنید. برای مثال میتوانید روی این موضوع تمرکز کنید که هیچ چیز به نفع شما پیش نرفته یا میتوانید تصمیم بگیرید که در مورد رویدادها و شرایط مثبت زندگی خود فکر به نحو دیگری فکر کنید تا نتایج متفاوت تری بگیرید.
تأمل در موارد مثبت
در مورد چیزهایی که به نفع شما بوده است و در مورد چیزهایی که برای آن ها سپاسگزار، قدردان هستید، شما را در وضعیت ذهنی قدرتمندتری قرار می دهد. سپس در این حالت مثبت، به طور طبیعی نسبت به آینده خود امیدوارتر و خوشبین تر خواهید شد.
آموزش مثبت اندیشی، استفاده از جملات امید دهنده و شرکت در جلسات مشاوره روانشناسی از دیگر روشهای افزایش انگیزه و امید در افراد است. شما نیز میتوانید با استفاده از این روشها معنای زندگی خود را یافته و برای رسیدن به اهداف خود گام بردارید.
تاثیر خدمات روانشناسی بر امید در زندگی
امید داشتن به زندگی از مهمترین اصول در زندگی است که به افراد کمک میکند بر موانع و مشکلات غلبه کرده و به اهداف خود برسند. با وجود امید، افراد شادی و رضایت بیشتری در زندگی خود احساس میکنند. اما شاید با وجود برخی مشکلات در دنیای امروز و زندگی شخصی، داشتن امید برایتان سخت شده باشد. در این شرایط با کمک گرفتن از روانشناس میتوانید نکات مثبت در زندگی خود را کشف کرده و با شناسایی اهدافتان، امید داشتن به زندگی را در خود تقویت کنید.