کاهش بهرهوری اولین و شاید مهم ترین اثر نداشتن تمرکز است. وقتی ما در کاری که معمولاً یک ساعته به پایان میرسد متمرکز نباشیم، آن کار ممکن است تا 3 ساعت به طول بیانجامد. تازه قسمت بد ماجرا اینجاست که تحقیقات خانم گلوریا مارک (Gloria Mark) نشان داده که وقتی ما تمرکز خود را از دست میدهیم،حداکثر ۲۵ دقیقه زمان لازم داریم تا دوباره تمرکز کنیم.
بنابراین عدم تمرکز حواس باعث هدر رفتن بسیار زمان، انرژی و بهره وری ما خواهد شد. در ادامه این عدم تمرکز پیامدهای دیگری مثل کاهش خلاقیت، عدم توانایی حل مسائل و در نهایت نرسیدن به موفقیت رخ خواهد داد. هر یک از این تواناییها را هم که از دست بدهیم، باید کلی وقت و هزینه کنیم تا بتوانیم دوباره آنها را به دست بیاوریم. پس بهتر است که با یک تمرکز ساده، مانع از اتفاقات ناگوار شویم.
راهکار های افزایش تمرکز
در ادامه قصد داریم چند تکنیک فوق العاده برای افزایش تمرکز را برای شما نام ببریم که بتوانید با استفاده از آن ها، با راحتی این ویژگی را درون خود افزایش دهید. پس حتمن با ما همراه باشید…
- به طور منظم به “فضای سبز” بروید
تحقیقات نشان میدهند که قرار گرفتن در طبیعت، فضاهای سبز به توسعه و رشد مغز کودکان کمک بسیاری میکند.
یک مطالعه بیان کرده است، کودکانی که بین سنین ۴ تا ۷ سالگی بودند و بیشتر در فضای سبز قرار داشتند در مقایسه با دیگر کودکان، قدرت تمرکز بهتری داشتند. این نتایج، اهمیت گسترش فضاهای سبز شهری را بیان میکند که برای حفظ سلامت کودکان و تقویت تواناییها بسیار مهم است.
- استراحت کنید
اگر به اندازه کافی خوش شانس خستید و از ظرفیت کاری بالایی برخوردار هستید، نباید در زمانی که میخواهید بر روی موضوعی متمرکز شوید، مشکلی داشته باشید. اما برای همه افراد متمرکز شدن، مسئلهای چالش بر انگیز است.
- پیامهای تلفن همراه
صدای زنگ تلفن همراه، صدای پیام، ارتعاش و یا صدای زنگهای یادآور، هر یک به اندازه کافی میتوانند حواس شما را منحرف کنند و در تمرکز بر روی انجام کارها اختلال ایجاد کنند.
- رسانههای اجتماعی
کنجکاوی برای چک کردن صفحات اجتماعی شخصی اغلب میتواند غرور آمیز باشد، اما تحقیقات نشان میدهند استفاده از رسانههای اجتماعی در طول ساعات کاری میتواند بازدهی منفی به همراه داشته باشد.
- گوش دادن به موسیقی کلاسیک
در مطالعهای از کارهای رادیولوژیستها متوجه شدم که گوش دادن به موسیقی کلاسیک باروک، خلق و خو و رضایت شغلی را به میزان چشم گیری بهبود میبخشد و به طور بالقوه راندمان، دقت و بهره وری را بالا میبرد.
- استنشاق رایحه رزماری
تحقیقات نشان میدهند که قرار گرفتن در معرض رایحه رزماری سرعت عملکرد و دقت افراد را تقویت کند. طی آزمایشی که محققان بر روی افراد انجام دادهاند، متوجه شدند که نه تنها استنشاق این راحیه باعث بهبود کارکرد مغز میشود، بلکه باعث تقویت روحیه کاری افراد نیز میشود. نکته جالب این گیاه این است که رایحه بسیار خوبی دارد و در قدیم الایام از آن به عنوان عطر استفاده میکردند.
- مغز را تمرین دهید
تمرینات و حل مسائل، روش هایی هستند که میتوانند مغز را تمرین دهند، بازیهای دیجیتالی و جدولها همگی میتوانند تأثیر مثبت و یا منفی بر روی مغز داشته باشند و یا حتی بدون تاثیر باشند.
- سلامت فیزیکی خود را افزایش دهید
فعالیتهای فیزیکی، انتخاب رژیم غذایی مناسب و همچنین وزنی ایده آل، همگی عواملی هستند که میتوانند در عملکرد و سطح تمرکز شما تاثیر بگذارند. به عنوان مثال، اگر شما از خوردن صبحانه صرف نظر کنید، بعید است که گرسنه قادر به انجام کارهای خود به بهترین نحو باشید.
- یوگا
یوگا نیز ممکن است به میزان قابل توجهی سطح انرژی و عملکرد مغز را بهبود ببخشد. محققان میگویند که تمرینهای یوگا و مدیتیشن مغز، برای ۲۵ دقیقه در روز باعث افزایش سلامت مغز میشود و همچنین به افراد اجازه میدهد تا به راحتی تمرکز کنند.
- تغییر چیدمان محل کار و زندگی
محیط اطراف میتواند نقش حائز اهمیتی در میزان تمرکز داشته باشد. با اعمال تغییراتی روی میز کار فضایی را ایجاد کنید تا برای حفظ تمرکز مناسب باشد. مثلاً سر سفره یک جا ننشینید و جای خودتان را عوض کنید. همیشه لپ تاپ خودتان را یکجا قرار ندهید و سعی کنید کار در محیطهای مختلف را تجربه کنید.
- نشستن بر روی صندلی بدون حرکت
بر روی یک صندلی راحت نشسته و ببینید چقدر میتوانید بدون حرکت بمانید. این کار به این راحتی که به نظر میرسد، نیست. باید توجه خود را بر ثابت نشستن متمرکز کنید و هیچ حرکت عضلانی غیرارادی انجام ندهید. با اندکی تمرین خواهید توانست بدون حرکت عضلات به مدت پانزده دقیقه بهصورت ثابت بر روی صندلی بنشینید.
- اولویت بندی کنید
اگر کارهای زیادی در طول روز برای انجام دادن دارید، مثلاً قرار است امروز 10 کار را انجام دهید، حتماً قبل از شروع، آنها را اولویت بندی کنید. به طوری که دقیقاً بدانید اول از چه کاری شروع میکنید و با چه کاری روز را به پایان میرسانید.
- عوامل حواس پرتی را دور کنید
حواس پرتی و تمرکز هر دو دشمن خونی یک دیگر هستند که هیچ وقت با هم سر آشتی نخواهند داشت.
قبل از شروع کار یا مطالعه، حتماً عوامل حواس پرتی مثل گوشی موبایل، صداهای مزاحم، گرما یا سرمای زیاد و حتی بوهای مزاحم را از خود دور کنید؛ چون همانطور که در بالا اشاره شد وقتی ما تمرکز خود را از دست میدهیم، حداکثر ۲۵ دقیقه زمان لازم است تا دوباره به دست بیاید.
بهترین تمرینات خانگی برای افزایش قدرت تمرکز و دقت
تمرین 1:
یک کتاب یا مجله را بردارید و تعداد کلمات در یک پاراگراف را بشمارید. دوباره آن ها را بشمارید تا مطمئن شوید که درست شمارش کرده اید. می توانید با یک پاراگراف شروع کنید و همانطور که به آن عادت می کنید, به شمردن کلمات در دو پاراگراف ادامه دهید.
سپس به شمردن کلمات روی کل صفحه ادامه دهید. دقت کنید که بدون اشاره کردن انگشت به هر کلمه, ذهن را به صورت ذهنی و تنها با چشم خود انجام دهید. این، یکی از ساده ترین تمرین های مغز برای بهبود تمرکز است.
تمرین 2:
ورزش دیگری برای افزایش تمرکز در ذهن شمارش از صد تا یک است. زمانی که این کار را می کنید, سعی کنید از صد به یک حساب کنید، اما این بار سه عدد را حذف کنید مثل:100- 97- 94- 91- 88 و ...